Buddy Meeting Ai en ethiek

AI en ethiek ontrafeld door Prof. Dr. Lode Lauwaert

In een boeiende Buddy Meeting met Prof. Dr. Lode Lauwaert gingen de leden van First Friends volledig op in de intrigerende relatie tussen kunstmatige intelligentie (AI) en ethiek. Deze sessie leverde inzichten op die ons deden nadenken over de toekomst van technologie en haar impact op ons moreel kompas.

De aftrap was een verhelderende analyse van de allesdoordringende aanwezigheid van AI in ons dagelijks leven. Van de gepersonaliseerde advertenties die ons online volgen tot levensreddende toepassingen in de medische wereld – de invloed van AI is alomtegenwoordig.

Zes ethische uitdagingen en de “responsibility gap”

Prof. Lauwaert bracht de meeting naar een hoger niveau door zes fundamentele ethische uitdagingen te belichten: misbruik, privacy, veiligheid, vooroordelen, transparantie en duurzaamheid. Daarnaast wees hij op de ecologische prijs die we betalen voor de technologische vooruitgang, met de energieconsumptie van datacentra en de CO2-uitstoot bij het trainen van AI-algoritmen.

Een intrigerend onderwerp was de “responsibility gap” – de vraag wie er moreel verantwoordelijk is in het tijdperk van zelfstandige AI-systemen. Prof. Lauwaert betoogde, onderbouwd door filosofische inzichten, dat gebruikers, ingenieurs en fabrikanten gezamenlijk deze verantwoordelijkheid moeten dragen. Maar, en hier zit de crux, het hangt af van betrokkenheid, autonomie en kennis.

Een blik op de toekomst

Prof. Lauwaert nam ons mee naar het jaar 2050, waar hij de mogelijkheden van Artificial General Intelligence (AGI) besprak. Hoewel de vooruitzichten op indrukwekkende vooruitgang verleidelijk zijn, waarschuwde hij voor de inherente risico’s. De vergelijking met de gevaren van kernwapens onderstreepte de noodzaak van een behoedzame ontwikkeling om de controle te behouden.

De avond eindigde niet met concrete antwoorden, maar met een prikkelende oproep om de “zeven zonden” van AI-ethiek te herkennen. Het is cruciaal om met doordachte besluitvorming de onzekere toekomst van AI tegemoet te treden. Terwijl First Friends-leden hun stempel blijven drukken in diverse vakgebieden, herinnert deze ervaring ons eraan hoe essentieel ethisch denken is in de dynamische wereld van kunstmatige intelligentie.

Lid worden?

Neem dan vrijblijvend contact op met First Friends founders Catherine of Sonia voor meer informatie of een persoonlijk gesprek. Je kan ons contacteren via deze link.

First Friends is een collectief van premium merken die hun klanten écht op de eerste plaats zetten! We doen dit door enkel duurzame en kwalitatieve producten en diensten aan te bieden, toegankelijk en bereikbaar te zijn en een gevoel van verwondering te creëren bij onze klanten. De partners van ons collectief hebben allen een bedrijfscultuur waarbinnen ze actief vragen om klantenfeedback en hun klanten betrekken bij het verder verfijnen en ontwikkelen van hun aanbod. Elke First Friends wil een positieve impact genereren op de wereld die hen omringt!